Rotmos & fläsklägg

God morgon.

Igår provade jag på nåt nytt..
Då det här är en rätt, jag som barn inte var direkt förtjust i, förvånades rejält när fläskläggen låg i kundvagnen.... Jag kommer ihåg att pappa gjorde potatismos till mig istället för det där rotmoset som stank död i hela huset.
Men igår några år senare, stod jag i mitt eget hus och kokar rotmos och fläsklägg. Vad säger man.. 
Luktar död i min kyl för tillfället ;)

Gör såhär:

Lägg i de rimmade fläskläggen i en gryta med vatten. Koka upp vattnet.

Skär en gul lök i klyftor och 2 delade morötter. 3 lagerblad. 5 kryddpepparkorn & 5 svartpepparkorn.



Under tiden du fixat grönsakerna har vattnet kanske kokat upp och det har börjat skumma. Häll då av allt vatten och skölj av köttet och i med nytt fräscht vatten tillsammans med grönsakerna.

Låt det stå och puttra i ca 1½ - 2 h. Eller till köttet börjat släppa från benet.




Tärna kålroten, skala och tärna potatisen, (ta gärna några morötter och skala och dela, för färgens skull.)
En del säger hälften potatis och hälften kålrot. Men jag anser att rotmos ska smaka mer rotmos än potatismos.
...så det skippade jag.
Jag har en kålrot på ½ kg och till det har jag 4 potatisar och 3 morötter.
(Provar mig fram då det är första gången jag gör detta)

Koka upp kålroten och morötterna för sig själv i ca 20 min. Tillsätt sen potatisen när rotsakerna börjat mjukna.



Mosa alltihop, och tillsätt lite smör och mycket sky från fläsklägget. Vispa ihop med elvisp och smaka av efter hand med peppar och salt. 

Köttet kan man ju snygga till och ta bort benet innan servering kanske ;) Fast det är ju lite ruff och ha en hel "axel" ligga på tallriken.


Det fanns inget snyggt sett att ta kort på maten,  lite grönt hade gjort susen.. ser ut som roadkill ju.
Men gött blev det i alla fall !



TIPS!
När köttet låg på tallrikarna, la jag tillbaka benet i kastrullen ihop med grönsakerna och kokade ner alltihop till en buljong!
Gaaaanska så kraftig och salt i smaken. Det blir fint till såser i framtiden :)


Det vart en väldigt mastig middagsmat i alla fall. så mätta vart vi.
nähä...idag blir det annat.. bakdag till kalaset imorgon! :)
 
Hej då så länge!
 
Anonym
2014-09-26 @ 15:08:40

Mmmnn!! mums! Det vattnar sig i smaklökarna och haklappen får nästan åka på :-) super duktig är du

Svar: Tack snälla :) gött blev det!
Lina




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Enkeltattlaga.blogg.se

Att vara småbarns förälder och samtidigt sköta hem och hushåll är inte alltid det lättaste. Men jag tänkte visa er hur jag fixar alla mina dagar tillsammans med sonen och samtidigt ha ett fint hem och god mat på bordet, på enklaste sätt.

RSS 2.0