Höstig äppelpaj
Nu när hösten visar sitt vackra jag, Använder jag väldigt mycket äpplen. Finns mycket kul och gott att laga och baka med dom. Skulle mest av allt nu vilja ha ett eget träd, eller två. Men Icas äpplen funkar lika bra.
Idag har jag gjort fyra små äppelpajer. Dom vart inte riktigt som jag hade tänkt, men då vet man till nästa gång.
Ska skriva rätt så inte ni gör samma tabbe som mig.
Idag har jag gjort fyra små äppelpajer. Dom vart inte riktigt som jag hade tänkt, men då vet man till nästa gång.
Ska skriva rätt så inte ni gör samma tabbe som mig.
- Pajskalet.
- 100g kallt smör
- 2½ dl mjöl
- 1 dl socker
- 2-3msk kallt vatten
knåda smöret och mjölet till en smul deg. Tillsätt sen det kalla vattnet och rör ihop snabbt med en sked,
sen knåda och tillsätt mer mjöl om den blir för kladdig.
Arbeta inte degen för länge, då blir den lätt tråkig. - Tryck ut degen i en pajform eller fördela den i små formar. från mitten och ut. (undvika bubblor)
- In i frysen 20 min. nagga med gaffel och grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 10 min.
- Pajfyllningen.
- Häll ca 3 dl vatten i en kastrull.
- tillsätt ½ dl socker, 3 kanelstänger, 1 msk äkta vaniljsocker, Eller en vaniljstång (Mycket godare) Dela den först i så fall och skrapa ur innehållet och kasta sen med hela stången.
- skär 2-3 stora äpplen i lagom pajbitar. och häll sen ner äpplena i det kokande vattnet och låt koka tills äpplena mjuknat lite.
- Ta sen av kastrullen och blanda lite potatismjöl i kallt vatten. Häll sen försiktigt ner lite i taget av redningen i kastrullen under omrörning. koka upp igen.
- Tänk på att inte ha för mycket av redningen i äpplena, då blir det lätt klistrigt, Inte så mysigt att äta.
- I med äppelkrämen i pajskalet och in i ugnen i ca 10 min.
Om man vill kan man göra som jag gjort och snygga till dom lite med ett litet "skal", eller bara smula lite deg över.
L.A
URL: http://oslofru.com/
Vilken söt liten paj ;)